BROWIN Wędzarnia balkonowa – RODZINNA (330006)

249,99 

Description

BROWIN Wędzarnia balkonowa – RODZINNA (330006)

Wysokiej jakości przenośna, uniwersalna domowa wędzarnia z głęboką brytfanną, idealnie sprawdzi się w Twojej kuchni oraz będzie fantastycznym pomysłem na prezent!Porcja dla każdego – uniwersalna domowa wędzarnia z głęboką brytfanną pozwoli Ci na przygotowanie pysznych wędzonych ryb, mięs, serów i wędlin nawet na niewielkim balkonie. 3 ruszty i dwa palniki pozwolą Ci na urządzenie prawdziwej świątecznej uczty!Solidne wykonanie – wędzarnia wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością to gwarancja wielu pysznych uczt! Tą wędzarnią z pewnością będziesz cieszyć się przez lata!Wbudowany termometr – niezbędne akcesorium pozwalające na ciągła kontrolę temperatury podczas całego procesu wędzenia i idealne przygotowanie Twoich ulubionych dań!Wędzenie pod kontrolą – dwa specjalne palniki, w których umieszcza się bezwonne i bezzapachowe paliwo żelowe, znajdują się poza komorą wędzarniczą i posiadają regulację płomienia umożliwiającą zwiększenie lub zmniejszenie temperatury w komorze wędzarniczej.Wędzenie dla każdego – już nie musisz mieć dużego ogrodu, aby samodzielnie wędzić. Wystarczy Ci niewielki balkon lub taras. Dzięki rozmiarom wędzarni bez problemu możesz zabrać ją na camping czy biwak, a duża ilość rusztów umożliwi Ci na przygotowanie jedzenia dla naprawdę sporego grona!

Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, pozwala na uwędzenie mięsa, ryb, serów, jajek oraz kiełbas. Jej rozmiary sprawiają, że możesz używać jej zarówno na balkonie, tarasie, w ogrodzie, jak i podczas podróży np. na campingu czy biwaku. Wykorzystanie jednego rusztu wędzarni pozwoli Ci na jednorazowe uwędzenie do 4 pstrągów – dodatkowe dwa ruszty sprawiają zaś, że w wędzarni przygotujesz posiłki przy okazji świąt lub spotkań w większym gronie!Solidna i przemyślana konstrukcja sprawia, że produkt jest niezwykle wytrzymały i łatwo można utrzymać go w czystości. Dwa palniki zasilane paliwem żelowym pozwalają na wędzenie bez dostępu do gazu czy prądu. Wędzenie polega na podgrzewaniu od spodu zrębków wędzarniczych umieszczanych na dnie wędzarni, w efekcie czego wytwarza się dym. Nadmiar tłuszczu powstającego podczas wędzenia ocieka na specjalną tackę tłuszczową, dzięki czemu nie spala się on, a cała wędzarnia niemal nie generuje dymu. Jednocześnie tacka gwarantuje brak kontaktu paliwa z wędzoną żywnością. Specjalne palniki, w których umieszcza się bezwonne i bezzapachowe paliwo żelowe, posiadają regulację płomienia umożliwiającą zwiększenie lub zmniejszenie temperatury w komorze wędzarniczej. Termometr wbudowany w pokrywę wędzarni pozwala zaś na kontrolę tej temperatury. To dzięki niemu dowiesz się, czy wędzenie przebiega w optymalnych warunkach, a Twoje ulubione dania będą aromatyczne i pyszne!

Zestaw zawiera:wysoką brytfannę3 rusztytackę okapową na tłuszczpokrywę z wbudowanym termometrem (o wskazaniach w zakresie od 0 do 100°C),dwa metalowe palniki z regulacją płomienia,zewnętrzny stelaż wędzarni, w którym umieszcza się palinki,metalowe kaptury do wygaszenia płomienia,metalowe uchwyty.

Wymiary wędzarni:długość bez uchwytów 43 cmwysokość brytfanki 27 cmwysokość kołnierza 49 cm

W procesie wędzenia niezbędne jest użycie zrębków wędzarniczych. Zalecamy wkład zrębek w ilości ok. 60 – 80 g (dwie większe garści), co pozwoli na uniknięcie przekwaszenia potrawy.Zrębki wędzarnicze nie mają wpływu na skład chemiczny wędzonych produktów, ale wpływają na ich zapach, smak oraz barwę. W zależności od rodzaju użytego drewna można uzyskać delikatnie inny smak tych samych produktów spożywczych.Pamiętaj, że zrębki to nie trociny czy drobne wióry będące odpadami, jakie powstają podczas cięcia, toczenia lub innej obróbce drewna. Zrębki powstają w specjalnych urządzeniach, które tną drewno na regularne kawałeczki, tworząc tak zwane klasy zrębek (o czym w dalszej części artykułu). Zrębki produkowane są z drewna drzew liściastych oraz owocowych, które rosły na terenach ekologicznie czystych.Drewno po rozdrobnieniu poddawane jest procesowi suszenia w wysokich temperaturach (250-400⁰C), dzięki czemu osiąga najbardziej optymalną wilgotność – poniżej 11%. Proces ten zapewnia również likwidację zarodników pleśni i grzybów oraz drobnoustrojów. Przy obniżonej wilgotności zrębków uzyskujemy wyższą stabilność mikrobiologiczną.Wybierając rodzaj zrębków sprawdź, do jakich potraw są dedykowane. Zależnie od rodzaju użytego drewna, dym powstający podczas procesu wędzenia czy grillowania nada potrawom określone walory, specyficzny charakter, który docenisz podczas degustacji. 

Z doborem zrębków można nieco eksperymentować, jednak trzeba bardzo uważać z pomysłowością w tym zakresie. Istniej bowiem ryzyko, ze zamiast podkreślić walory dania czy ich dodać, osiągnie się skutek odwrotny i dana potrawa więcej tych walorów straci, niż zyska. Dlatego, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z wędzeniem i grillowaniem, stosuj się do dostępnych zaleceń lub po prostu poproś o poradę naszych Browinowych ekspertów.Wybierając zrębki zwróć uwagę na ich klasę (frakcję), czyli stopień rozdrobnienia. Klasa zrębków ma wpływ na proces wędzenia, szybkość ich spalania. Zrębki drobniejsze mogą się szybciej wypalać.1. KL 02 to zrębki bardzo drobne, ich rozmiar mieści się w zakresie 1-3 mm.2. KL 08 to zrębki większe, ich rozmiar mieści się w zakresie 6-8 mm.3. KL 10 to zrębki bardzo duże, ich rozmiar mieści się w zakresie 8-12 mm.Drobne zrębki bardzo dobrze się sprawdzą się w wędzarniach ogrodowych, zrębki duże polecane są do wędzarni balkonowych, ponieważ długo i równomiernie oddają dym. 

Dobierając rodzaj zrębków do potrawy możesz skorzystać z poniższej tabeli,którą opracowaliśmy dla naszych Klientów i która jest wynikiem naszych osobistych doświadczeń.

 

błyszczyk eveline, kocie oko makijaż, podkład sisley, catrice matt, pomadka blistex, dw de

yyyyy